LA BELLE DIGUEDI

Maria Segura Thijssen studeerde hoofdvak piano bij Ria Groot en bijvak zang bij Eugenie Ditewig aan het Utrechts Conservatorium en vervolgens aan de Faculty of Fine Arts, University of Calgary, Canada. Als pianist trad ze tot aan de negentiger jaren veelal op als solist, en daarna voornamelijk als begeleider van zangers en instrumentalisten. Ze werkte mee, als zangeres en regie-assistent, aan de legendarische productie van Hildegard von Bingens ‘Ordo Virtutum’ met ensemble Sequentia in Keulen, Duitsland. Ze werkte als muziekcoach in diverse theaterproducties. Ze schreef twee musicals voor kinderen en arrangeerde vele muziekstukken. Ook gaf ze, naast haar pianolespraktijk in Utrecht, les in het geven van presentaties en pitches aan de Intercollege Business School. Ze organiseerde samen met dichteres Anna Arov het poëziepodium Salon des Mots.

Twintig jaar later, op zoek naar verdere ontwikkeling, volgde ze in Utrecht de opleiding koordirectie voor vakmusici en behaalde in 2005 haar diploma. Ze nam deel aan diverse dirigentenmasterclasses en workshops (waaronder vier keer de Kurt Thomas cursus) en had les van oa Barbara Thornton, Laurie Monahan (zang), Georg Grun, Martin Wright en Sigvards Klava (directie). Ze dirigeerde en coachte verschillende koren, vocal groups en instrumentale ensembles in Nederland.  Daarnaast zong ze alt in het Basiliuscollege, destijds kamerkoor voor beroepsmusici. 

Ze woont sinds januari 2018 in Frankrijk waar ze jaarlijks muziekweken en concerten organiseert voor zangers en spelers van verschillende niveau’s. Ook werkt ze af en toe in Italië als coach en leidt ze een lokaal koor met Franse en Nederlandse zangers.

La Belle Diguedi in Anrosey ligt in het zuidelijke deel van de Haute Marne, zo’n 10 km van de Bourgondische grens, op zo’n 600 km van Utrecht. Het landschap is heuvelachtig, bosrijk, boerenland, er is geen massatoerisme. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen, zwemmen in het Lac de Liez. We hebben een landklimaat, dus de zomers zijn iets warmer en de winters zijn iets kouder dan in Nederland.

La Belle Diguedi, zoals dit oord heet, bestaat uit twee en een half huis (nrs 3, 3a en 5), twee schuren, een ecurie, een grote tuin en een achterwei met schapen en fruitbomen waar je een tent kunt opslaan. Er zijn 3 leuke, authentieke eenpersoonskamers en 2 tweepersoonskamers en in nummer 3 is een volledig geoutilleerde gite voor twee, of evt drie, personen.  Nieuw is een appartement met twee bedstedes en een eigen badkamer en wc, en een grote tweepersoons caravan in de schaduw van de bomen. Er zijn in totaal 4 douches (badkamers), 3 wc’s en 1 ecotoilet op de wei. Er is een moestuin en een buitenkeuken, waar onze koks Monneke en Tamar de heerlijkste maaltijden bereiden. Als zij zijn verhinderd zijn er altijd uitstekende vervangers.